«Στο 99,3% το ποσοστό επιτυχίας του VAR»
Αυτό ανέφερε ο Πιερλουίτζι Κολίνα σε μια συνέντευξη τύπου που δόθηκε σχετικά με τη χρήση και τα στατιστικά του VAR, όσον αφορά τη φάση των Ομίλων που ολοκληρώθηκε χτες.
Το Μουντιάλ της Ρωσίας, αποτέλεσε για την FIFA την πλατφόρμα μέσω της οποίας συνέστησε την τεχνολογία υποβοήθησης διαιτητών μέσω χρήσης video, το λεγόμενο VAR στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό κοινό ανά την υφήλιο. Η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας από τους διαιτητές έγινε σε αρκετές περιπτώσεις και ήδη έχουμε τις πρώτες διαφωνίες με τους υπέρμαχους να τονίζουν τη σημασία στη λήψη σωστών αποφάσεων και τους πολέμιούς του να υποστηρίζουν πως το ποδόσφαιρο, κατεξοχήν παιχνίδι λαθών, αρχίζει να εκφυλίζεται μέσω της εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας.
Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, παρέθεσε μια συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά που προέκυψαν μέσω της χρήσης του VAR. Το σημαντικότερο που προκύπτει βέβαια, είναι πως το ποσοστό της λήψης σωστών αποφάσεων αγγίζει το 99,3%, την ώρα που χωρίς αυτό το ποσοστό πέφτει στο 95%.
Το VAR με τη γλώσσα των αριθμών
Στα 48 ματς των Ομίλων, οι διαιτητές που ήταν υπεύθυνοι για τη χρήση του VAR, εξέτασαν συνολικά 335 φάσεις, δηλαδή 6,9 ανά παιχνίδι, ο διαιτητής συμβουλεύτηκε το VAR 17 φορές για να επαληθεύσει την ορθότητα των υποδείξεών του. Από τις 17 προς διερεύνηση αποφάσεις, άλλαξαν οι 14, ενώ σε 3 από αυτές οι διαιτητές δικαιώθηκαν για την αρχική υπόδειξή τους.
Από τις 14 αυτές αποφάσεις, οι 7 αφορούσαν πέναλτι που δεν είχαν δοθεί αρχικά, ενώ 2 πέναλτι που είχαν σφυριχτεί, ακυρώθηκαν. Το εντυπωσιακό όσον αφορά τα πέναλτι είναι η κατακόρυφή αύξησή τους. Στα Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής (2010) και της Βραζιλίας (2014) όταν και δεν υπήρχε το VAR, δόθηκαν από 10 πέναλτι. Φέτος δόθηκαν 24 (!!) με τα 7 να προέρχονται μετά από επανεξέταση.
Τέλος, η στατιστική έρχεται να καταρρίψει του ισχυρισμούς όσων πιστεύουν πως η διακοπή που γίνεται όταν ο διαιτητής συμβουλεύεται το μόνιτορ για να ελέγξει τη φάση, «σκοτώνουν» τον ρυθμό της αναμέτρησης και μειώνουν τον πραγματικό χρόνο του παιχνιδιού. Με τη μελέτη των 48 αγώνων της φάσης των Ομίλων, προκύπτει πως ο χρόνος παιχνιδιού όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά παρουσίασε σχετική αύξηση. Στη Βραζιλία το 2014, είχαμε 55’ και 24’’ ποδοσφαίρου, ενώ φέτος στη Ρωσία έχουμε 56’ και 35’’.
Επίσης έχουμε και σαφή αύξηση των καθυστερήσεων σε κάθε αναμέτρησης, αφού από τα 5’ και 19’’ της προηγούμενης διοργάνωσης, βρισκόμαστε ήδη στα 6’ και 15’’ εξτρά χρόνου φέτος. Ο λόγος των καθυστερήσεων οφείλεται πως ο διαιτητής αν αποφασίσει να συμβουλευθεί το μόνιτορ χρειάζεται κατά μέσο όρο 86 δευτερόλεπτα, ενώ αν απλά ακούσει τους διαιτητές από το ακουστικό του θα χρειαστεί 56.
Για να συνοψίσουμε, η είσοδος της τεχνολογίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, της οποίας θα γίνουμε μάρτυρες και στη Superleague τη νέα σεζόν, θα αλλάξει άρδην το τοπίο του ποδοσφαίρου και την αξιοπιστία των αποφάσεων. Βέβαια όπως επισήμανε και ο Κολίνα «το VAR δεν σημαίνει τελειότητα», αλλά είναι σίγουρα ένας τρόπος να μειωθεί ο παράγοντας του ανθρώπινου λάθους, όπως και η αναξιοπιστία που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Post a Comment